Nieuws
17 september 2020

'Een-dollar-apparaten verzwakken dure netwerken'

Het adequaat beveiligen van internet-of-things (iot)-apparaten in bedrijfsnetwerken is voor veel it-afdelingen geen sinecure. Nu nog betreft het zo'n acht miljard devices maar volgens Palo Alto Networks is dat aantal in 2027 geëxplodeerd tot 41 miljard wereldwijd. Daar zitten de gekste dingen tussen, uiteenlopend van teddyberen tot vuilnisbakken en gloeilampen. 'Dat soort een-dollar-apparaten vormt een risico voor dure bedrijfsnetwerken', constateert Sergej Epp, chief security officer Central Europe van de ict-beveiligingsaanbieder. Zijn advies: microsegmentatie.

In opdracht van Palo Alto Networks voerde Vanson Bourne een onderzoek naar de beveiliging van iot-apparaten onder 1350 zakelijke it-besluitvormers uit in veertien landen in Azië, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Europa, waaronder Nederland. Daarbij gaat het om iot-gerei dat werknemers al dan niet met instemming van hun werkgever hebben aangesloten op het bedrijfsnetwerk. Het onderzoek strekte zich niet uit tot industriële iot. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat er het afgelopen jaar een forse toename is geweest in het aantal iot-apparaten dat verbinding maakt met een zakelijk netwerk (89 procent). En dat aantal zal de komende jaren explosief toenemen, is de verwachting. Dat de meeste aangesloten apparatuur uit de zorg komt (44 procent) klinkt logisch, maar daarna volgen keukenapparaten (43 procent, denk aan koffiemachines, warmwaterketels), sport- en gezondheidstools (38 procent, bijvoorbeeld fitnesstoestellen, stappentellers, weegschalen), verbonden spelconsoles en gamesets (35 procent) en bureauspeelgoed (34 procent, onder meer teddyberen en robots). Connected cars (27 procent) zijn ook populair.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners