Nieuws
12 oktober 2020

Beveilig clouddata met shared responsibility model

Data die wordt opgeslagen in software as a service (saas)-applicaties zoals Microsoft365 en Google G Suite zijn net zo kwetsbaar voor ransomware, dataverlies of andere beveiligingsproblemen als gegevens die zijn opgeslagen in on-premise applicaties. In de gebruikersovereenkomsten van saas-applicaties staat duidelijk vermeld dat gegevensbescherming, beveiliging op gegevensniveau en behoud van data op lange termijn uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker zijn. Dat is ook de reden waarom Microsoft bijvoorbeeld backup door een andere partij aanraadt.

Het is een misvatting dat saas-data automatisch beschermd wordt op de juiste manier. De eindgebruiker is daar deels verantwoordelijk voor. Uiteraard zijn saas-aanbieders zelf ook voor een deel verantwoordelijk voor de data van hun gebruikers. Zo moeten zij zorgen voor de uptime van toepassingen, de beschikbaarheid van data, de basisopslag en de beveiliging op infrastructuurniveau. Omdat er na jaren nog altijd onduidelijkheid bestaat over wie nu precies waar verantwoordelijk voor is, ontwikkelde Amazon het ‘shared responsibility model’: een (visueel) model waarin in één oogopslag duidelijk is hoe de gedeelde verantwoordelijkheid is geregeld en wie nu precies verantwoordelijk is voor welk aspect van de gegevensbescherming.

En die duidelijkheid is nodig nu steeds vaker gekozen wordt voor saas en de cloud. Het recente onderzoek laat zien dat msp’s hun klanten in rap tempo migreren naar de cloud, voornamelijk naar Microsoft365-applicaties. De cloudmigratie bleek een belangrijke (zakelijke) focus voor 2020 en de Covid-19 -andemie heeft de vraag naar saas-applicaties flink doen toenemen. Zo gebruiken momenteel 60 procent van de msp-klanten saas-oplossingen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners