Nieuws
13 november 2020

Bespaar niet op bewapening in tijden van oorlog

Covid-19, onze onzichtbare vijand, houdt de wereld onder schot. We worden geschonden in onze basisbehoeften waardoor we ons volledige potentieel niet kunnen inzetten. Dat dit gevolgen heeft voor de economie is onmiskenbaar. En net zoals in elke oorlog, overleven de sterksten. Sterk zijn zij die snel op de digitale kar zijn gesprongen, tijdens of voor het uitbreken van de crisis. Remote working is in de meeste bedrijven volbracht, maar de beveiliging daarvan staat soms nog niet op punt.

Hoewel een bedrijfsnetwerk vroeger was te beschouwen als een fort met eromheen diepe grachten, is dat tegenwoordig allesbehalve het geval. Waar het paard van Troje voorheen vrij zijn gang kon gaan eens het binnen die sterke muren (lees: netwerk beveiligd door firewalls en dergelijke) was geraakt, is er tegenwoordig net iets meer bewaking nodig die ook iedere nieuwe bezoeker of identiteit onder de loep neemt.

De digitale identiteiten worden door de (versnelde) digitale transformatie gebruikt om van overal, op elk toestel, via een (onbeveiligd) netwerk en dat op elk mogelijk tijdstip in te loggen. De attack surface is groter geworden.

Daarom is het van primordiaal belang jouw bedrijfsdata goed te beschermen en ervoor te zorgen dat niet eender wie bij jouw kroonjuwelen kan komen. Hier zijn cybersecurity-maatregelen voor nodig. Die maatregelen kunnen niet uitgesteld worden tot na de crisis. Het is een economisch moeilijke tijd voor alle bedrijven, maar als de fundamenten niet in orde zijn, zal een witte vlag niet meer helpen. Niemand kan zich nu een cyberaanval met downtime, dataverlies of reputatieschade tot gevolg veroorloven.

Hackers profiteren meer dan ooit van deze chaos. Er is een enorme stijging in het aantal phishing-aanvallen die gretig gebruik maken van termen als ‘covid-19’ en ‘klik hier voor de terugbetaling van uw vliegticket’ en ‘steun de Wereld Gezondheidsorganisatie’. Ook viel dit jaar de eerste ransomware-dode in een Duits ziekenhuis toen door uitval van de it-systemen niet meer geopereerd kon worden.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners